HVORDAN REKRUTTERE KVINNELIGE BREDDETRENERE?

Norsk fotball har lenge jobbet for å øke antall kvinnelige trenere, og nå har Norges Fotballforbund (NFF) gjennomført en undersøkelse blant 127 kvinnelige trenere for å finne ut hva som skal til for å få flere kvinner til å engasjere seg som trenere og bli en del av fotballfamilien.

Funnene viser at kvinnelige trenere ønsker mer veiledning, oppfølging og mentorordninger fra både klubb, krets og forbund, for å utvikle seg og bli dyktigere trenere. Trenerveiledning er en viktig rolle for å kunne se og følge opp trenere i klubben, og ikke minst rekruttere flere kvinnelige trenere.

Niklas Nyland, fagansvarlig UEFA B i NFF, mener at klubber, styreledere og sportslige ledere har et stort ansvar og jobb fremover for å få flere kvinner til å engasjere seg som trenere og til å møte deres behov.

“En trenerveileder kan være en viktig støttespiller som ser trenerne, følger opp, inkluderer og skaper trygghet. Å bli sett er et universelt behov, og det er verdifullt for alle som trenger å bli trygg i trenerrollen”, sier Nyland.

Funnene viser også at majoriteten av kvinnelige trenere som ikke er en del av landslagsskolen kan tenke seg å være med, og bortimot 60 prosent av disse har allerede det formelle på plass. Disse oppfordres til å ta kontakt og vise interesse til den ansvarlige spillerutvikler i sin fotballkrets.

Trykk her for å lese mer om NFF sin trenerveilederutdanning.


NFF vil fortsette å tilby egne trener utviklingstiltak for kvinner for å løfte de med et potensiale og ambisjoner. Samtidig oppfordrer de klubber til å få på plass trenerveiledere og operative sportslige ledere, rekruttere kvinner når barna begynner å spille fotball, og tilby klubbnære grasrottrenerkurs. Fotballkretsen og NFF sentralt vil fortsette å tilby egne kurs og utdanninger for kvinner, men kun som et «i tillegg til»-tilbud.


Debatt:

Hva kan klubber, styreledere og sportslige ledere gjøre for å få flere kvinner til å engasjere seg som fotballtrenere, og hvordan kan man skape trygge og gode utviklingsmiljøer for både kvinnelige og mannlige trenere?