FORSTÅ SPILLERNE DINE
"Dersom trenere ikke klarer å forstå spillernes utviklings- og modenhetsnivå, risikerer de å miste spillerne."
Kommunikasjon går begge veier, og en god breddetrener bør være i stand til å forstå spillerne sine som individer, men også som et lag.
Fotballspillere og spesielt barn har forskjellige læringsmetoder, motivasjon samt styrker og svakheter, som krever at man ofte må legge inn en ekstra innsats for å skreddersy aktivitetsnivået til hvert individ.
Spillernes vekstnivåer
Hver spiller er unik på sin egen måte, kroppene deres kan vokse i ulik hastighet og dette kan påvirke hvordan de presterer på banen. Når spillere går gjennom vekstspurter eller utviklingstrinn, kan dette påvirke koordinasjon og fotball evnene deres.
De kan også ha problemer med å utføre øvelser som de tidligere ikke hadde problemer med å utføre før utviklingstrinnet.
Eksempel:
Hans pleide å være dyktig på løpe forbi forsvarere i 1v1-situasjoner, men nå har han mistet litt kraft til å akselerere, treneren kan se at spilleren blir frustrert over at han plutselig ikke klarer dette lengere. Hva skal treneren gjøre?
Snakk med spilleren rolig og gi råd som om at dette er helt normalt, og at man heller må ha fokus på at det er andre metoder man kan få ballen rundt forsvars-spilleren på, for eksempel «prøv å spille en-to rundt forsvareren i stedet». Dette vil da tillate spilleren å jobbe med kombinasjonsferdighetene sine og forhåpentligvis dra nytte av øvelsen.
Barn håndterer press annerledes
Det er viktig å gjenkjenne hvordan ulike spillere oppfører seg i pressede situasjoner, trives de eller viker de unna? Dersom man vet at barnet ikke håndterer situasjonen bra på grunn av press, bør man forsøke å skjerme situasjonene, til barnet selv er klar til å ta steget.
Dette betyr imidlertid ikke at de aldri vil kunne prestere når "det gjelder". Å presse spillerne dine til riktig nivå på trening og i kamper kan bidra til å bygge opp deres selvtillit.